Skip to main content

Machineveiligheid

Machineveiligheid is van groot belang bij het ontwerpen en realiseren van machines. De machinerichtlijn en richtlijn arbeidsmiddelen hebben het doel gevaarlijke situaties voor medewerkers te voorkomen. Beide richtlijnen stellen eisen aan technische aspecten en veilig gebruik: is de machine elektrisch veilig, is deze voorzien van een noodstop, is er afzuiging, maakt het apparaat niet te veel geluid, is de lichamelijke belasting bij gebruik niet te hoog, zijn de instructies duidelijk, kan er niets tussen komen? Kruispunt Engineering kan u adviseren in technische oplossingen om uw machine te laten voldoen aan CE-richtlijnen.

Risico inventarisatie

Door een risicoanalyse kunnen we mogelijke onveilige situaties in kaart brengen en de basis leggen voor een veilig ontwikkelde machine.

CE-certificering

Bij het ontwikkelen van machines dient een CE-certificering worden aangebracht. Wij kunnen u hierbij ondersteunen en adviseren.

Normen en Richtlijnen

Naast standaard normen voor de machinerichtlijn kunnen we u ook helpen met het vertalen van andere specifieke normen en richtlijnen naar technische oplossingen.

Risico-mitigatie

Naast het detecteren van mogelijke veiligheidsrisico’s in een machine zijn we ook in staat om deze te verhelpen doormiddel van technische oplossingen.

Onze ervaren engineers zijn in staat om voor het evalueren van de machineveiligheid een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te stellen in overeenstemming met de machine- en de arbeidsmiddelenrichtlijn. Daarnaast kunnen we gebruiksaanwijzingen beoordelen en opstellen. Bij het uitvoeren van risicobeoordelingen kunnen we oplossingen bieden waarmee we risico’s kunnen reduceren door middel van het ontwikkelen van specifieke veiligheidsfuncties.

Zie ook:

Algemene machinebouw

Kruispunt Engineering is sterk in complexe projecten binnen de machinebouw, wanneer standaard oplossingen niet aan de orde zijn.

Voedselindustrie

Door ervaring binnen verschillende takken in de voedselindustrie zijn de engineers van Kruispunt sterk in het verwerken van variërende natuurproducten.

Nucleaire industrie

Met veelzijdige kennis/ervaring, en veiligheid als primair doel, werken onze engineers aan een scala van oplossingen binnen de nucleaire industrie.